maandag 29 september 2014

Isaac Israels, ontbijt in het Bois de Boulogne

Dit schilderij maakte Isaac Israels in zijn Parijse periode.
Een momentopname, getiteld 'ontbijt in het Bois de Boulogne', maar tevens een tijdloos beeld. Het komt uit de Hoflandcollectie die binnenkort bij Christie's Amsterdam wordt geveild. Daarin nog meer fraaie werken van de Tachtigers.

zondag 28 september 2014

Naaistertje van Charles Victor Ensinck

Over de schilder Charles Victor Ensinck is bijna niets te vinden.
Hij overleed in 1914 en de weinige werken die in de handel waren brachten terecht leuke bedragen op. Dit charmante nijvere naaiwerkstertje (34 x 24 cm Scheveningen?) is te koop bij Peerdeman Utrecht.

zaterdag 27 september 2014

Hadeler, Haags magisch schilder

Georg Hadeler, de Haagse schilder en graficus, was eens met zijn vrouw hoog boven bij de ruïnes van Machu Picchu.
Het was in de tijd dat deze spectaculaire plaats nog niet werd overstroomd door toeristen. Hadeler werd door de magie getroffen en trachtte dat voortaan in zijn werk tot uitdrukking te brengen. Twee van zijn schilderijen zijn te koop bij het Venduehuis der Notarissen te Den Haag. Daar ook de tweede editie van de schatgraafveiling NextDoor, die uitsluitend per internet plaatsvindt, maar wel kijkdagen kent.


donderdag 25 september 2014

De Drie Gratiën

Dit zijn, v.l.n.r. Aglaia, Euphrosyne en Thalia.
Ze representeren achtereenvolgens de schoonheid, de vreugde en het geluk, al zou je het aan hun gezichten niet afzien. De Drie Gratiën brachten het tot schilderkunstig icoon. Hier (olieverf op paneel, 50 x 40 cm) zijn ze afgebeeld door de Vlaamse kleine meester Louis Buisseret. Ze zijn te koop bij Horta in Brussel.

woensdag 24 september 2014

Wachten op de bomschuiten

Een fenomenaal mooi en groot werk van Hans von Bartels.
Gemaakt in het atelier te München naar voorwerk in Katwijk. Bartels maakte meerdere versies van deze voorstelling. Dit olieverfschilderij (101 x 143 cm) is uit 1892. Simonis en Buunk heeft een kleinere gouache van een jaar later. Te koop bij Horta in Brussel.

dinsdag 23 september 2014

Paul Delvaux

Ook de meest bescheiden werken van Paul Delvaux ademen sereniteit.
Deze potloodtekening (25 x 18 cm) lijkt in uitstekende staat. Hij is te koop bij Horta te Brussel. Ongesigneerd, atelierstempel op de versozijde, en gecertificeerd door de Stichting Paul Delvaux.

zondag 21 september 2014

Volendammer karakterkoppen

In en om 1920 waren de Volendammers al lang en breed gewend aan de vele binnen- en buitenlandse schilders die hun pittoreske dorpsleven kwamen vereeuwigen.
Vooral de ouderen poseerden gewillig, zodat we deze drie gezichten op veel meer schilderijen tegenkomen. Het schilderij (75 x 80 cm) werd in 1920 gemaakt door de Duitse schilder Georg Hering, specialist in karaketerisering. Nu te koop bij Auctionata te Berlijn

zaterdag 20 september 2014

Kindje met pop van Jozef Israëls

De signatuur is niet goed te zien, maar veilinghuis Stahl uit Hamburg is gerenommeerd en brengt dit werk als een Josef Israëls.
Meestal nemen de Duitse veilinghuizen dan even contact op met een Nederlandse expert, bijvoorbeeld van RKD, maar dat ontbreekt ditmaal. Het schilderijtje meet 31 x 25 cm.

vrijdag 19 september 2014

Twee geëtste vrouwen van Willem Witsen

Binnen het zeer gewaardeerde ets-oeuvre van Willem Witsen zijn sommige prenten nog veel geliefder dan andere.
De vroege Londense bijvoorbeeld, zijn zeer in trek. Maar het geldt ook voor deze twee Edese voorstellingen van werkende vrouwfiguren. De rechtse is te koop in het Venduhuis te Rotterdam, de linkse bij Onder de Boompjes in Leiden.

donderdag 18 september 2014

Dat vervloekte geld!











In 1912 maakten Franse cineasten een stomme film die zich in Volendam afspeelt.
Het is een drama over een drankzuchtige visser, een vrekkige reder, en er gaat natuurlijk iemand dood. De film heet Dat Vervloekte Geld. Hoofdrol is voor de destijds in heel Europa beroemde acteur Louis Bouwmeester. Verschillende bijrolletjes waren er voor leden van de familie Spaander en voor twee schilders die toen in Volendam verbleven: Henri Cassiers en Augustin Hanicotte. Van die laatste is een Volendams schilderij (38 x 50 cm) te koop bij Horta. Links een foto van de filmset. De man in de witte jas is Hanicotte.

woensdag 17 september 2014

Collectie Hofland en Jan Toorop

Piet en Jannie Hofland begonnen in Naaldwijk een supermarkt die later zou uitgroeien tot de Profimarkt en vervolgens C1000.
Na de verkoop van hun bedrijven verhuisde het echtpaar naar Wassenaar en startte een kunstcollectie die nu bij Christie's te Amsterdam onder de hamer komt, nadat er eerder al een tentoonstelling werd georganiseerd in het Singermuseum. Hier een van de werken: een pointillistisch schilderij (67 x 76 cm)  dat Jan Toorop in zijn Belgische periode maakte.

dinsdag 16 september 2014

Oorlogstekeningen

Deze vijf mannen luisteren na beëindiging van de Grote Oorlog naar het eindoordeel van de geallieerden over de vredesvoorwaarden.
Het zijn Duitse afgevaardigden. Het pakket strafmaatregelen dat zij hier te horen krijgen droeg de kiem van de Tweede Wereldoorlog al in zich, zo streng was het. De tekening is van Fortunino Matania, die bekend is vanwege zijn emotioneel geladen werk uit de oorlog. Bij Christie's te Londen is een hele serie van zijn met wit gehoogde tekeningen te koop.

zondag 14 september 2014

Lievig naakt bij Catawiki

Catawiki, de verzamelaars- en veilingsite, begint nu ook op beeldende kunstgebied mee te tellen.
Wekelijks worden er internetveilingen gehouden, en daaronder ook steeds twee kunstveilingen. Daar treffen we tegenwoordig ook werken aan als dit lievige naakt van Josef Verheijen (54 x 26 cm). De veiling loopt woensdag af. Alle Catawiki-veilingen zijn nagenoeg zonder limiet. De teller voor dit werk staat zondagavond op € 69.

zaterdag 13 september 2014

Valse naamplaatjes

Koeien en profil zijn er in soorten en maten en in allerlei kwaliteiten.
Van een uitstekende schilder als A.M. Gorter, die niet voor niets ook in prijs hogelijk gewaardeerd wordt, mag men dan ook een veel beter slag verwachten dan wat we hier zien. Toch worden deze twee schilderijen onder Gorters naam door veilingbedrijf Historia in Berlijn, onder de hamer gebracht. De schilder wordt pontificaal genoemd, met leeftijddata en al. (Toegegeven, er staat ergens in de omschrijving: auf Rahmenplakette zugeschr.)

woensdag 10 september 2014

Summiere Vreedenburgh

Dit is een summier schilderij, maar toch verraadt het de virtuoze lichtbehandeling van de maker.
Die heet dan ook Cornelis Vreedenburgh. Het schilderij (38 x 44 cm) heeft geen lijst en een beschadiging aan de onderzijde. Daarom valt de prijs wellicht mee bij veilinghuis Onder de Boompjes te Leiden, dat deze herfst een voor haar doen aardige collectie heeft bijeen gebracht.

dinsdag 9 september 2014

Paarden op het malieveld

Dit schilderij van een paardenmarkt is van de hand van de specialist Cornelis Schermer.
Deze Haagse schilder maakte bijna uitsluitend paardenschilderijen, vaak ook van de verschillende cavalerie-afdelingen die in Den Haag gelegerd waren. Het is daarom voor de hand liggend om hierin het Malieveld te zien, met op de achtergrond de Koninginnegracht. Het olieverfwerk op paneel (25 x 42 cm) is te koop bij Hargesheimer te Düsseldorf.

maandag 8 september 2014

De kleinzoon van Rogier van der Weyden

Dit drieluik (in totaal 110 x 138 cm)  is hoogstwaarschijnlijk gemaakt in de werkplaats van Goswin van der Weyden, de kleinzoon van Rogier. 
Althans: dat is de opinie sinds het in 1946 bij Christie's werd geveild, want daarvoor werd het voor een Rogier gehouden. Wie iets wil weten over de navolgingspraktijk bij de Vlaamse renaissancemeesters leze Jeltje Dijkstra's dissertatie: Origineel en kopie : een onderzoek naar de navolging van de Meester van Flémalle en Rogier van der Weyden. Men staat dan versteld over de roem van de Vlaamse meester, ook in de tijd zonder massa-reproducties.

zondag 7 september 2014

Ook kitsch is kunst

Dit is na de Mona Lisa misschien wel het beroemdste damesportret uit de schilderkunst.
Er moeten honderdduizenden exemplaren van verkocht zijn, in allerlei technieken en kwaliteiten. Er is ook een veel voorkomende variant waarin ze haar linkerarm omhoog houdt, om de mannen het schilderij in te lokken. Wayne Hemmingway wijdde een leuk boek aan dit soort kunst: Just above the mantelpiece, waarin hij, niet zonder grond, beweert dat de kunstkritiek in zijn elitaire hoogmoed altijd de importantie en de zeggingskracht van dit soort werken voor de massa heeft genegeerd of gekleineerd. Dit exemplaar is te koop bij Leonardt in Ibbenbüren.

vrijdag 5 september 2014

Oorlogsschilder Bastien

Zelfbewust kijkt de zestienjarige schilder Alfred Bastien ons aan, in volle overtuiging van zijn kunnen.
Hij kon niet vermoeden dat hij in 1916, met een kapotgeschoten arm, deel zou uitmaken van de Section artistique de l’Armée dat opgericht werd om de gruwelijkheden van de Grote Oorlog op het doek vast te leggen. In 1917 werd hij uitgeleend aan het Canadese leger dat hem de gevechten bij Arras en Passchendale liet schilderen. Dit portret is te koop bij Horta te Brusssel.

donderdag 4 september 2014

Den Haag in de negentiende eeuw


Veilinghuis Bernaerts uit Antwerpen heeft een paar erg leuke negentiende eeuwse schilderijen in  de verkoop.
Bijvoorbeeld deze twee Haagse. De linker is van Jacques Carabain. Iedereen herkent wel de Gevangenpoort voor de doorbraak. De rechtse is een schilderij van Pieter Daniel van der Burg. Boven het dak zien we nog net het puntje van de Nieuwe Kerk aan het Spui.

woensdag 3 september 2014

Sneeuwlandschap Caillebotte

Van de Franse impressionist Caillebotte konden we onlangs in Den Haag een grote overzichtstentoonstelling zien.
De schilder is vooral bekend als mecenas voor zijn kunstbroeders (Renoir, Monet) en door zijn ongewone, op de fotografie geïnspireerde gezichtspunten. Dit werk (46 x 61 cm), dat te koop is bij Campo Vlaamse Kaai, ziet er wat traditioneler uit. In deze veiling nog een groot aantal werken van subtop impressionisten.

dinsdag 2 september 2014

Erasmus en Dürer

Erasmus van Rotterdam mag dan in zijn eigen tijd beroemd zijn geweest, maar Albrecht Dürer was minstens even belangrijk.
We zien Erasmus temidden van zijn boeken en Dürer is ook in de kamer aanwezig, vertegenwoordigd door een uitgebreide signatuur op de muur. Daar staat dat hij Erasmus naar het leven tekende. Dat kan, want ze ontmoetten elkaar twee keer, in 1520 en 1521. Dürer maakte de gravure waarschijnlijk naar het voorbeeld van een werk van Quinten Matsijs dat zich in de collectie bevond van Pirkheimer, wederzijds vriend van Dürer en Erasmus. Het schijnt dat Dürer zelf niet zo tevreden was met deze prent, waarvan dit exemplaar te koop is bij Sotheby's Londen.

maandag 1 september 2014

Wingen: Limburger in Den Haag

We kijken hier langs de Haagse Pletterijkade, die linksom loopt in de Bierkade. 
Op de achtergrond zien we nog net de Nieuwe Kerk uitsteken boven de daken. Het schilderij (50 x 70 cm) is gemaakt door Edmond Wingen, de Limburgse kunstenaar die naar Den Haag trok. Te koop in Hilversum bij Van Spengen.