vrijdag 13 mei 2011

Abraham Fresco: Volendam

Dit vrolijke schilderij (60 x 75 cm) is van de hand van de niet zo bekende schilder Abraham Fresco, die het maakte te Volendam.
Nog voor hij zijn niet geringe talent ten volle kon ontplooien werd hij in een Duits concentratiekamp vermoord. Het Venduehuis der Notarissen brengt een aanzienlijke collectie van de werken van deze schilder.

Abraham Fresco bezocht de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en zette daarna zijn studie voort aan de Rijksacademie in Amsterdam. Hier kreeg hij onder andere les van J.H. Jurres, A.J. Derkinderen en N. van der Waay.
Als zelfstandig kunstschilder had hij reeds op 24-jarige leeftijd zoveel naam gemaakt in Den Haag dat het joodse weekblad "De Vrijdagavond" het in 1928 de moeite waard achtte om aandacht aan deze jonge joodse schilder te besteden. Michel Danvers omschreef hem in dit blad als "een zeer bescheiden jongeman, met niets van het snobisme van jonge kunstenaars (…)". Fresco's voorkeur ging uit naar figuur- en genrestukken maar hij maakte ook portretten, stadsgezichten, landschappen en stillevens. Zo schilderde hij bijvoorbeeld de Paviljoensgracht in Den Haag met het standbeeld van Spinoza, de haven van Scheveningen en stillevens van bijvoorbeeld kreeften of fruit. Het Venduehuis der Notarissen verkocht in 2010 een aantrekkelijke voorstelling van het Kurhaus te Scheveningen van hem. Kenmerkend voor zijn werk is de stevige en rake verftoets.
In 1928 trouwde hij met Debora Engelsman. In dat jaar voorspelde Danvers hem een grote toekomst als kunstenaar. Als de tijdsomstandigheden hadden meegewerkt, was deze voorspelling ongetwijfeld uitgekomen. Helaas was dit niet het geval. Omdat zij joods waren werden Abraham Fresco, zijn vrouw Debora en hun dochter Marga in 1942 op transport gesteld. Op 19 november 1942 werd het hele gezin in Auschwitz vermoord.